Lamprey Linux

Linuxnyheter, guider och reviews på svenska!

Att dela en duva – den fria mjukvaruvärlden visar sina styrka

leave a comment »

Det rapporeterades nyligen om att FOSS-världens mest populära messagingklient, Pidgin, nu forkats (dvs en grupp utvecklare har bestämt sig för att kopiera koden och starta en oberoende utveckling av den). Sprunget ur Pidgin kommer nu ett program med det något löjligt låtande namnet Funpidgin . Anledningen till forken? Jo, storleken på rutan där meddelandetexten skrivs in i ej går att justera, något som Pidginutvecklarna vägrat ändra på.

Exemplet med Pidgin visar på en av FOSS-världens stora styrkor, om man är missnöjd med mjukvaran tar man helt enkelt och ändrar på den. Vad skulle hända om exempelvis MSN Messenger hamnade i samma sits. Antagligen skulle vi få vänta på releasen av Windows 7 och hoppas på att utvecklarna på Microsoft lyssnar till användarna och ändrar mjukvaran.

Vad kommer då slutresultatet av Pidgin-forken att bli? Min gissning är att Pidgin-utvecklarna till slut ger med sig och sväljer Funpidgins förändringar. Det har vi sett förrr med exempelvis Compiz och Beryl som blev Compiz Fusion.

Annonser

Written by Lenny

maj 4, 2008 den 12:18 e m

Publicerat i Open Sourcescenen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: